13 September, 2010

Kota Duyong

Kota Lama Duyong terletak di Pulau Duyong kira-kira 7 kilometer dari pusat bandar. Jika anda memandu dari bandar K. Terengganu menghala ke Kota Baharu, ikut susur keluar sebelah kiri selepas berada di hujung jambatan Sultan Mahmud. Jika dari Kota Baharu, ikut susur keluar sebelah kiri sebelum melepasi jambatan Sultan Mahmud.

Pulau Duyong merupakan sebuah pulau di muara Sungai Terengganu di negeri Terengganu, Malaysia. Dahulunya, ia terbahagi kepada Pulau Duyong Besar dan Pulau Duyong Kecil, tetapi pemendapan dan longgokan pasir telah menyatukannya dan juga merubah garis pantainya. Suatu kawasan pendapan baru telah dimajukan menjadi Resort Teluk Warisan yang menjadi tuan rumah kepada lumba kapal layar tahunan Piala Monsun.

Pulau Duyong dahulunya menjadi penginapan ulama terkenal Tok Syeikh Duyong[1] (1802-1889), yang disegani istana dan juga rakyat, dan keturunannya, dan merupakan tempat pengajian agama. Kota Lama Duyong[2] ialah peninggalan zaman itu. Oleh kerana bentuk geografinya dan keertian lokasinya dalam keilmuan agama, Pulau Duyong pernah dirujuk sebagai 'lidah Terengganu'.

sumber rujukan: http://ms.wikipedia.org/wiki/Pulau_Duyong