MAKANAN TRADISIONAL

Mas sejemput adalah salah satu kuih tradisonal Terengganu. Kuih ini diperbuat daripada putih telur itik.Biasanya kuih ini akan menjadi kuih hantaran perkahwinan atau untuk majlis  akad nikah.

Kebanyakkan kuih-muih Terengganu di perbuat daripada ikan umpamanya kuih sata ini. Isinya di perbuat daripada isi ikan dan di campur dengan sedikit tepung. Dibungkus dalam daun pisang, dicucuk lau di bakar.Kalau nak lebih sedap isinya biarlah dari ikan tenggiri.

Kenapa di panggil dengan kuih Lompat Tikam, saya pun tak tahu. Tapi rasanya yang lemak di campur dengan kuah manisan menambahkan rasanya yang lazat.


Keropok Lekor memang sudah tidak asing lagi bagi penduduk Terengganu bahkan kepada orang luar juga.Ia menjadi makanan ringan pada waktu petang. Boleh dimakan dengan hanya merebus dan boleh juga digoreng.

Kalau berkunjung ke Terengganu dan tidak sah kalau tidak menikmati Nasi Dagang untuk bersarapan. Pergilah mana-mana kedai makan atau gerai- gerai, anda boleh menikmati Nasi Dagang yang berlaukkan ikan Tongkol atau orang Ganu panggil ikan Aya.

Laksam ini diperbuat daripada terung berus , direbus dan digulung menjadi Laksam. Kuahnya pula ialah santan yang di campur isi ikan. Di campur dengan sedikit ulam dan cili ,rasanya umph..... sungguh enak sekali

Nasi Pulut Gaul Nyor atau Nyior adalah makanan sarapan pagi bagi penduduk Terengganu. Pulut ini dimakan bersama ikan kering atau ikan panggang

Ketupat pulut atau ketupat daun palas boleh di dapati di warung-warung untuk sarapan pagi. Boleh dimakan begitu saja atau dimakan dengan rendang